måndag 21 november 2011

Lasse - en källa till inspiration

Igår slog jag på text-TV vid 17-tiden och blev helt tom. "Lasse Brandeby död" stod det, men inte mycket mer. Nyheten hade precis kommit ut och jag satte mig vid datorn för att läsa mer. Klumpen i halsen växte. På Facebook började fler och fler kommentera nyheten och det märktes att han var en viktig person för många.

Jag träffade Lasse för första gången i augusti 1996. Jag hade tagit studenten på våren och precis börjat mitt första jobb som rekvisitör på Lisebergsteatern. Föreställningen som sattes upp hette "Panik på Operan" och Lasse spelade huvudrollen. För mig som hade vuxit upp med Kurt Olsson var det förstås stort att få hälsa på Lasse som en ny kollega, lite overkligt nästan. Men det tog inte lång tid innan han faktiskt kändes som en kollega, en kollega som alla skulle få ha någon gång. Han hade alltid en rolig anekdot att berätta så alla låg ner av skratt och var egentligen mycket roligare privat än på scen. Jag minns så väl när vi var hemma hos honom allihop efter en föreställning och han visade en sällskapsvideo som han och Svante Grundberg hade spelat in. En film för de som inte har sällskap, där de helt enkelt bara sitter och umgås. Hysteriskt roligt!

Min tid på Lisebergsteatern förstärkte det jag tidigare trott, att jag ville hålla på med teater och underhållning på något sätt. Det är en av de bästa perioder jag har haft i mitt liv och trevligare arbetskamrater får man leta efter. Lasse var en stor del av det och jag känner mig tacksam över att ha känt honom. Sverige har förlorat en stor komiker och en genuint genomhärlig människa.

S

Bild från SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar